luni, 11 ianuarie 2016

Materiale utilizate in electrotehnica si electronica

 Electrotehnica este stiinta care studiaza fenomenele electrice si magnetice din punctul  de vedere al aplicatiilor lor in tehnica.
 Electronica este stiinta care studiaza fenomenele legate de miscare  in diferite medii a particulelor  incarcate electric; electronicastudiaza si constructia dispozitivelor si aparatelor care functioneaza pe baza acestor fenomene.
   Materialele conductoare sunt materiale care conduc curentul electric.
 
Conductivitatea electrică (numită şi conductibilitatea electrică specifică) este mărimea fizică prin care se caracterizează capacitatea unui material de a permite transportul sarcinilor electrice atunci cînd este plasat într-un câmp electric. Simbolul folosit pentru această mărime este de obicei σ (litera grecească sigma), iar unitatea de măsură este siemens pe metru (S·m−1). Mărimea inversă conductivităţii este rezistivitatea electrică, cu simbolul ρ (litera grecească ro) şi unitatea de măsură ohm metru (Ω·m).
Următorii termeni sînt înrudiţi cu conductivitatea electrică dar au semnificaţii diferite:
  • Conductibilitatea electrică este proprietatea materialelor de a permite trecerea curentului electric.
  • Conductanţa electrică este mărimea care exprimă capacitatea a unui conductor sau circuit dat de a conduce curentul electric. Conductanţa se măsoară în siemens (S) şi este mărimea inversă rezistenţei electrice măsurate în ohmi (Ω).
De exemplu, în conductoare, datorită agitaţiei interne, multitudinea de electroni ce se deplasează de la un atom la altul, poate fi asimilată cu un gaz electronic în care interacţiunile dintre electroni sunt neglijabile. Se ţine cont că electronii se ciocnesc cu ionii pozitivi metalici după parcurgerea drumului liber mijlociu, cu o viteză calculabilă. Datorită agitaţiei interne naturale, electronii au viteze diferite, precum şi direcţii, sensuri, putându-se calcula o viteză medie de grup:
v_{m}=\sqrt[]{\frac{3kT}{m}}
unde: k=1,38^{.}10^{-23} [JK^{-1}], iar T este temperatura absolută [K]
Dacă se aplică din exterior un câmp electric conductorului, electronii smulşi de câmp au o anumită direcţie, sens şi viteză calculabilă. Dacă se ţine cont de interacţiunile dintre electroni, aceştia având o anumitâ masâ, curbeazâ spaţiul în jurul lor, modificând traiectoriile date de ciocnirile cu structura cristalină a conductoarelor, o parte din energie transformându-se într-un element gravitaţional, generând o oglindă deformatoare a timpului în raport cu masa.

2.Materiale conductoare nemetalice.  Electrolitii sunt materiale in stare lichida care conduc curentul electric si care, in cursul acestui proces , sufera modificari chimice


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu