luni, 25 ianuarie 2016

Aparate electrice de conectare si protectie

 Aparatele electrice de conectare sunt aparate care au destinatia asigurarea inchiderii circuitelor electrice.
 
 Aparatele de protectie sunt aparate care protejeaza circuitele in care se monteaza atunci cand marimile electrice ale circuitelor nu se incadreaza in valorile admise.Cele mai utilizate aparate de protectie sunt sigurantele fuzibile.
 

 1) Intrerupatoare
  Intrerupător automat este un comutator electric automat destinat să protejeze circuitele electrice împotriva scurtcircuitelor, astfel încât circuitul protejat să nu sufere stricăciuni din cauza efectelor termice provocate de un curent mai mare decât cel nominal. Spre deosebire de siguranţele electrice fuzibile, care după fiecare declanşare trebuie înlocuite (deoarece se arde fuzibilul), întrerupătoarele automate trebuie doar reanclanşate manual după înlăturarea defectului sau încetarea stării de suprasarcină, aceasta deosebindu-le de siguranţele automate care reanclanşează singure în cazurile menţionate. Întrerupătoarele automate există într-o largă diversitate de mărimi, de la întrerupătoare miniatură până la întrerupătoare de foarte mari dimensiuni, folosite la tensiuni foarte înalte (e.g. 400kV). Numărul de poli poate fi 1, 1+N, 2, 2+N, 3, 3+N,4P.
  Imagini pentru intrerupatoareImagini pentru intrerupatoare schneider 


           2)Prize cu fise
 Priza este un dispozitiv de conectare cu ajutorul căruia se realizează legătura electrică a unui receptor mobil la o reţea electrică prin intermediul unei fişe de curent. Este un orificiu, cu un dispozitiv de obturare sau de reglare, făcut în peretele unei încăperi, al unui generator, al unei conducte etc., prin care se realizează legătura electrică.
               

    3) Imagini pentru prize cu fise

Siguranţa fuzibilă este un aparat de protecţie care întrerupe circuitul în care este conectat, când curentul electric depăşeşte un anumit timp o valoare dată, prin topirea unuia sau mai multor elemente fuzibile.
Siguranţele fuzibile se grupează în doua clase de funcţionare, care definesc domeniul de curent pe care îl pot întrerupe:
  • clasa de funcţionare g (siguranţe de uz general) cuprinde siguranţele ale căror elemente de înlocuire rezistă la acţiunea curenţilor mai mici sau egali cu curentul lor nominal;
  • clasa de funcţionare a (siguranţe asociate) cuprinde siguranţele ale căror elemente de înlocuire rezistă la acţiunea curenţilor mai mici sau egali cu curentul lor nominal şi pot întrerupe în condiţii precise toţi curenţii de la un anumit multiplu al curentului nominal până la capacitatea lor nominală de rupere.

  Imagini pentru sigurante fuzibile automate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu